Van Taylor Swift tot Ashley Graham, heel Hollywood lijkt in de ban te zijn van L-theanine. L-theanine zou namelijk het super-supplement zijn wat je slaap verbetert, je stressniveau verlaagt en je hersenen op scherp stelt. Kortom, een bommetje vol zen, wat je zomaar over de toonbank kan kopen. Klinkt perfect, toch?
Women’s Health duikt in het virtuele Wilde Westen om de fabels en de feiten over L-theanine te achterhalen. Van de ontspannende werkingen van L-theanine tot mogelijk verborgen gevaren, dit moet je weten voor je begint te sleutelen aan je supplementen.
Wat is de werking van L-theanine?
L-theamine is een aminozuur wat qua structuur heel erg lijkt op ons lichaamseigen glutamaat. Glutamaat is een neurotransmitter die betrokken is bij ontelbaar veel hersenprocessen, van je geheugen tot je slaap. De werking van L-theanine verschilt van plaats tot plaats. Op de ene plek gedraagt het zich net als glutamaat en op de andere plaats remt het juist z’n werking.
Het idee is dat je met L-theanine dus wat kan spelen met de instellingen van je hersenen. Hierdoor zou dit supplement kunnen helpen met spanningsklachten, slaapproblemen en concentratiestoornissen zoals bij ADHD. Maar klopt dit wel?
L-theanine voor stress en angst
Het zou toch zo mooi zijn. Een huis-tuin-en-keuken-oplossing voor je stress- en angstklachten. Helaas moeten we wat dat betreft nog even verder zoeken, want met L-theanine zijn we er nog niet. Alhoewel er zat celebs en influencers zijn die zweren bij de ‘zen’-werking van L-theanine, kan de wetenschap dit niet hard maken. Volgens een studie uit 2022 werkt L-theanine niet beter dan een placebo op stress- en angstklachten. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat L-theanine niet werkt voor slaap- en concentratieproblemen.
L-theanine voor het slapen
Ook over de werking van L-theanine op de slaapkwaliteit zijn er veel studies gepubliceerd. Meestal wordt echter bij een onderzoek een supplementensoep toegediend met bijvoorbeeld ook magnesium, vitamine B, of tryptofaan. Alhoewel de onderzoeken hier en daar wel wat verbetering zien qua slaap, is het belangrijk om deze studies met een korreltje zout te nemen. Als L-theanine op zichzelf al een wondermiddel zou zijn, zou het niet nodig zijn om het middel te verstoppen in een potje met andere supplementen.
Een ander bekend slaapmiddel is melatonine. Meer weten over dit supplement? Lees hier dan alles over de werking en bijwerkingen van melatonine.
L-theanine en concentratie
Tot slot, zou L-theanine ook moeten helpen bij concentratieproblemen. Ook hier is weer veel onderzoek naar gedaan. Zo zou volgens een studie uit 2021 L-theanine je aandacht verscherpen. Dit kan voor iedereen van tijd tot tijd handig zijn, bijvoorbeeld de avond voor een belangrijke toets, deadline of vergadering. L-theanine kan natuurlijk nog waardevoller zijn voor mensen met concentratiestoornissen.
L-theanine bij ADHD
Er is gelukkig ook extra onderzoek gedaan naar het effect van L-theanine bij kinderen met ADHD. Bij hen zou L-theanine mogelijk niet alleen de aandacht verbeteren, maar misschien ook de slaap. Helaas zeggen de studies wel dat er nog meer onderzoek nodig is. Hou dus nog even een slag om de arm.
Bijwerkingen L-theanine
Helaas is er dus nog best veel onduidelijk over de precieze werking van L-theanine. Maar gelukkig geldt voor L-theanine over het algemeen: baat het niet, dan schaadt het niet. L-theanine heeft namelijk meestal geen bijwerkingen. In een wetenschappelijke studie hadden sommige deelnemers wel last van hoofdpijn en vermoeidheid na L-theanine gebruik, dus hou dat zelf in de gaten.
Volg verder altijd de aanbevolen hoeveelheid op het potje, en gebruik L-theanine met mate. Let ook op de andere supplementen en stoffen die je met datzelfde pilletje misschien meeslikt. Die kunnen namelijk wel bijwerkingen hebben. En luister vooral naar je eigen lichaam. Voelt iets niet goed, stop er dan mee.
Wanneer moet je L-theanine innemen?
Er is nog veel onduidelijk over het precieze effect van L-theanine. Hierdoor is er ook geen eenduidig medisch advies over wanneer je L-theanine moet innemen en welke dosis veilig is. Bij één studie moesten de deelnemers het supplement één uur voor het slapen innemen. Je kunt dat gebruiken als een leidraad. Check ook altijd het label op jouw potje voor extra gebruiksaanwijzingen.
Natuurlijke bronnen van L-theanine
Supplementen in een potje zijn handig voor een snelle upgrade van je dieet, maar het kan gezonder. Je kunt de concentratie L-theanine in je leven ook opkrikken door bepaalde voedingsmiddelen op je boodschappenlijst te zetten. De eerste is een bepaalde paddenstoel – de kastanjeboleet – die je helaas niet 1-2-3 in de supermarkt tegenkomt.
Wat je wel veel tegenkomt: groene thee. En gelukkig zit dat ook bomvol L-theanine. Van de lekkere Lipton-theeën tot matcha desserts, genoeg lekkernijen vol L-theanine om van te genieten. En vaak pak je dan ook heel wat andere gezonde voedingsstoffen mee.